Benvingut /Benvinguda

Acabes d'entrar al blog d'una brigada de solidaritat amb Cuba formada principalment per joves de Gramenet del Besòs amb la intenció de conèixer de primera mà quina és la realitat de Cuba i donar-la a conèixer a la nostra ciutat.

dimarts, 24 de març del 2009

Valoració de la manifestació i l'acte


El passat dissabte 21 de març, al voltant de tres centenars de persones es van manifestar pels carrers de Santa Coloma de Gramenet en la manifestació convocada per Defensem Cuba (Catalunya), el Casal d’Amistat amb Cuba José Sánchez (Santa Coloma de Gramenet) i la Brigada Julio Antonio Mella (Santa Coloma de Gramenet).

A les 17h es van començar a aplegar les manifestants a la Plaça de la Vila. Amb el so d’una traca es va donar inici a la marxa, on 5 persones van simbolitzar als 5 presos cubans, a la capçalera, seguides per la pancarta que duia el lema “Llibertat pels 5. Aturem el bloqueig”.

Els carrers cèntrics de la ciutat es van emplenar de banderes catalanes, cubanes i del “Movimiento 26 de Julio”, i amb els constants crits per l’alliberament dels 5 presos, l’atur del bloqueig que pateix Cuba i contra les polítiques neoliberals dels Estats Units.

Un cop arribats a la Plaça Pau Casals, al Museu Torre Balldovina, es va desplegar una gran pancarta amb el logotip de la campanya internacional per l’alliberament dels 5, mentre les 5 persones que simbolitzaven als 5 es van agenollar davant de la pancarta.

Tot seguit, es va dur a terme una conferència, a càrrec d’un advocat entès en el cas concret dels 5. En una sala d’actes plena de gom a gom, es van visualitzar una sèrie d’imatges i textos explicatius sobre el cas, i un membre de la Brigada Julio Antonio Mella va explicar el perquè de la mobilització, en el context de celebració dels 50 anys de la Revolució Cubana.

En la presentació de l’acte es va excusar la presència de Leonard Weinglass, advocat nordamericà d’un dels 5 presos que per qüestions d’acumulació de feina en la defensa del cas no va poder venir des dels Estats Units, a última hora. En el seu lloc, l’advocat Juli Sanmartín va fer una exposició i seguiment acurat de tot el procés judicial contra els 5.

Abans, però, en haver explicat la composició de la Brigada Julio Antonio Mella (amb joves de Santa Coloma de Gramenet, i ara també de Mallorca i Poble Nou), la majoria de les quals estudiants universitaris, es van denunciar públicament els fets ocorreguts el passat dia 18 de març, dia en que la policia va carregar brutalment i de forma indiscriminada contra una protesta estudiantil pacífica; tot exigint responsabilitats d’aquells que els dirigeixen i fent una crida al conjunt dels i les estudiants, a totes i tots els treballadors i a tota la societat en general a seguir en la lluita compromesa i utilitzar el context mundial actual de crisi sistèmica com una oportunitat més de canvi. Tanmateix, es va aprofitar per mostrar ferm suport a Enric Duran, per declarar-se insubmís a la banca, i tirar endavant una lluita justa emmarcada dins del Col·lectiu Crisi.

Un cop realitzada l’exposició de l’advocat, es va fer la lectura d’una poesia dedicada als 5. En acabat, es va fer una crida a continuar la lluita i seguir denunciant la situació dels 5 des de fa més de 10 anys.