Benvingut /Benvinguda

Acabes d'entrar al blog d'una brigada de solidaritat amb Cuba formada principalment per joves de Gramenet del Besòs amb la intenció de conèixer de primera mà quina és la realitat de Cuba i donar-la a conèixer a la nostra ciutat.

dilluns, 16 de febrer del 2009

LLIBERTAT PELS 5

El 16 i 17 de juny de l’any 1998 una delegació americana, formada entre altres per dos alts càrrecs del FBI, varen rebre a l’Havana documentació sobre grups terroristes que actuaven des dels Estats Units en contra de Cuba. Uns grups terroristes que han causat la mort de més de 3000 persones i n’han deixat unes 2700 ferides.


Com a resposta a aquesta documentació al cap de 3 mesos es va realitzar la detenció de Cinc cubans -René González, Ramón Labañino, Fernando González, Antonio Guerrero y Gerardo Hernánez –, que es trobaven infiltrats en grups terroristes anticubans de Miami per tal d’informar a les autoritats cubanes dels futurs atacs, acusats de conspiració contra els Estats Units, conspiració per realitzar assassinat, conspiració general, conspiració d’espionatge, conspiració per actuar com agent estranger no registrat i petits delictes propis de la tasca que estaven duent a terme, com la falsificació de documents d’identitat.


És a dir, que el govern dels Estats Units en comptes d’actuar contra el terrorisme va actuar en contra dels antiterroristes cubans. Una resposta coherent, tenint en compte que els Estats Units ha finançat aquests grups terroristes, com exemple més clar trobem que al 1991 el govern de George Bush pare va entregar al grup terrorista “Hermanos al Rescate” 3 avions militars amb les sigles de les forces aèries americanes.


Els Cinc van estar 17 mesos empresonats en cel·les d’aïllament fins que va començar el judici a la Cort del Districte de Miami. La defensa va intentar que el judici no es realitzés a Miami, doncs en el sistema judicial dels Estats Units la innocència o culpabilitat de l’acusat la decideix el jurat i a Miami hi ha prop de mig milió de cubans contrarevolucionaris. El jurat va estar format per 11 cubano-americans antirevolucionaris i 1 veneçolà que es va considerar “antichavista”.


Al finalitzar el judici, abans que fos presentat al jurat perquè aquest deliberés, el govern presentà una apel·lació extraordinaria perquè trobava un obstacle insuperable per provar conspiració per cometre assassinat contra Gerardo (a l’únic que acusaven d’aquest delicte), doncs no tenien cap evidència de que Gerardo hagués participat en cap assassinat. Aquesta apel·lació va ser desestimada i el judici continuà el seu curs.


Tot i que el jurat coneixia les declaracions de “falta d’evidències” contra Gerardo pel delicte de conspiració a l’assassinat, que a cap dels Cinc cubans se’ls va trobar cap document militar classificat i que alts càrrecs dels Estats Units van admetre durant el judici que els Cinc no comportaven perill per la seguretat nacional a tots se’ls va considerar culpables.

Aquest judici finalitzà al 2001 amb les següents penes: dues cadenes perpetues per Gerardo, una cadena perpetua per Antonio i Ramón, 19 anys de presó per Fernando i 15 anys per René.


Aquesta sentència condemnatòria contra els Cinc va ser apel·lada davant de la Cort d’Apel·lació d’Atlanta i els 3 jutges encarregats de resoldre l’apel·lació, després de 27 mesos (ja al 2004), van anul·lar totes les condemnes ja que el judici celebrat a Miami havia estat mancat d’imparcialitat, i per tant, de legalitat.

Aquesta decisió va ser recorreguda per la fiscalia davant de la Cort d’Apel·lació d’Atlanta en un procediment inusual, segons el qual el ple de la cort havia de confirmar o revocar la sentència. Transcorregut un any (al 2005) el Ple de la Cort d’Apel·lació va refusar la sentència del 2004 i per tant s’havia de repetir el judici d’apel·lació.

Al juny del 2008 es va emetre la nova sentència, en la qual es ratifiquen les condemnes de Gerardo i René i s’anul·len les de Antonio, Fernando i Ramón, que hauran de tornar a ser jutjats a la Cort del Districte de Miami.

El 12 de setembre es van complir 10 anys de privació de llibertat dels Cinc. Ara cal enfortir la solidaritat cap als Cinc i reclamar un judici just i imparcial que compleixi totes les garanties processals que preveu la legislació americana i els Tractats Internacionals.

El principis de febrer del 2008 els advocats dels Cinc han entregat les al·legacions pertinents davant de la Cort Suprema dels Estats Units. Mentres esperem la resolució, Leonard Weinglass (un dels advocats dels Cinc que anteriorment va ser advocat de Mumia Abu Jamal) farà una gira per Catalunya, i entre altres pobles i ciutats estarà a Santa Coloma de Gramenet el dia 21 de Març. La visita de weinglass a la ciutat comportarà una manifestació a les 17:00 des de la plaça de la vila fins al Museu, lloc on hi haurà la conferència.


LLIBERTAT PELS CINC!